Vad är fastighetsskatt och hur påverkar det företagare?

För företagare kan fastighetsskatten vara en väsentlig del av deras ekonomi och det är viktigt att förstå hur den fungerar och hur den påverkar dem. Fastighetsskatt betalas för fastigheter som inte innehåller färdigbyggda bostäder och ägare till skattepliktiga fastigheter måste betala statlig fastighetsskatt baserad på fastighetens taxeringsvärde.

Statlig fastighetsskatt ska betalas för fastigheter som inte har färdigbyggda bostäder och taxeringsvärdet av fastigheten bestäms genom en fastighetstaxering som motsvarar 75 procent av fastighetens marknadsvärde. Skatteverkets beslut om fastighetstaxering avgör om fastighetsägaren ska betala kommunal fastighetsavgift eller statlig fastighetsskatt.

För företagare som äger fastigheter gäller det att ha koll på fastighetsskatten och hur den påverkar deras ekonomi. Nybyggda bostadshus är undantagna från fastighetsavgift under en viss period beroende på värdeåret för huset. Ägare till nybyggda bostadshus behöver inte betala fastighetsavgift under de första åren och betalar sedan en halv avgift under en period innan de börjar betala hela avgiften.

Det är viktigt för företagare att vara medvetna om när fastighetsskatt och fastighetsavgift ska betalas. Både fastighetsskatten och fastighetsavgiften ska betalas för ett helt kalenderår av den eller de som äger fastigheten den 1 januari. Det är därför viktigt att säkerställa att skatten eller avgiften betalas i tid och i rätt belopp för att undvika eventuella sanktioner.

Fastighetsskatten kan vara en betydande kostnad för företagare och det är viktigt att ha koll på reglerna och betalningstidpunkterna. Genom att vara väl informerad och planera för fastighetsskatten kan företagare säkerställa att deras ekonomi inte påverkas negativt och undvika eventuella problem med skattemyndigheterna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen