Det är vanligt att företagare väljer att starta ett aktiebolag som företagsform. Ett aktiebolag är en juridisk person som bildas av en eller flera stiftare. Men vad är egentligen ett aktiebolag och hur kan man starta ett?
Ett aktiebolag innebär att bolaget har samma rättsliga rättigheter och skyldigheter som en fysisk person. En av fördelarna med ett aktiebolag är att grundarna och ägarna inte är personligt ansvariga för bolagets skulder och åtaganden. Det innebär att ägarna endast riskerar att förlora det kapital de har investerat i bolaget.
För att starta ett aktiebolag krävs en aktiekapital på minst 25 000 kronor, vilket är en sänkning från tidigare 50 000 kronor. Om det är ett publikt aktiebolag måste aktiekapitalet vara minst 500 000 kronor. Ett aktiebolag måste också ha aktieägare, en styrelse, en verkställande direktör, en ordförande och en firmatecknare. Dessutom krävs det en godkänd eller auktoriserad revisor.
För att starta ett aktiebolag måste man först skapa en stiftelseurkund, som innehåller centrala bestämmelser för bolagsbildningen. Därefter måste man skicka in en ansökan om registrering till Bolagsverket för att få ett namn registrerat och organisering av ett organisationsnummer.
Privata aktiebolag kan ha upp till 200 aktieägare och kräver en kapitalinsats på minst 25 000 kronor. Publika aktiebolag, å andra sidan, kan erbjuda aktier på den öppna marknaden och kräver en kapitalinsats på minst 500 000 kronor.
Aktiebolag är bokföringsskyldiga och måste skicka in en årsredovisning till Bolagsverket varje år. Bolaget ska betala bolagskatt på vinsten under året. Styrningen av ett aktiebolag sker genom en bolagsstämma, där aktieägarna fattar beslut om bolagets framtid.
Det är viktigt att förstå vad ett aktiebolag innebär och vilka krav som ställs för att starta och driva ett sådant företag. Genom att noggrant planera och följa de regler och lagar som gäller för aktiebolag kan man skapa en stabil grund för sitt företagande.