Deklaration – Företagsdeklaration – Vad är det?

Företagsdeklaration är en årlig handling där företag redovisar sin intjänade inkomst under det föregående året och hur mycket skatt som ska betalas. Det är liknande en vanlig deklaration för privatpersoner, men riktad mot juridiska personer som företag.

Vad är deklaration? Deklaration, även kallad inkomstdeklaration eller självdeklaration, är en årlig handling där inkomsttagare, både fysiska och juridiska personer, redovisar hur mycket som intjänats under föregående år och hur mycket skatt som ska betalas. En deklaration skickas in till Skatteverket Varje år ska alla inkomsttagare lämna in en deklaration till skattemyndigheten. En deklaration innehåller de uppgifter som en skattskyldig person ska skicka in till Skatteverket. Deklarationen kommer som en blankett (kallad inkomstdeklaration) hem till inkomsttagarens folkbokföringsadress och är en översikt över hur mycket en person har tjänat under det föregångna året och hur mycket skatt som har dragits.

Självdeklaration för fysiska personer: Eftersom Skatteverket får många uppgifter från bland annat arbetsgivare och försäkringsbolag skickas ett förslag till självdeklaration till fysiska personer, det vill säga privatpersoner. Förslaget ska kontrolleras och eventuellt kompletteras med fler uppgifter. Personen kan sedan deklarera via brev eller elektroniskt under Inkomstdeklaration Deklarationen anger även om en person ska få skatteåterbäring eller har restskatt att betala. Restskatt uppstår om för lite skatt har betalats in under året medan skatteåterbäring betalas till de som har betalat för mycket skatt under det gångna året.

Inkomstdeklaration för företag: Även företagare och företag ska inkomstdeklarera sin intjänade inkomst och skattskyldighet. Företagsdeklarationen måste vara noggrant sammanställd och korrekt för att undvika felaktigheter i redovisningen och eventuella påföljder från Skatteverket. Det är viktigt att företagare följer deklarationsreglerna och skickar in sin deklaration i tid för att undvika förseningar eller böter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen