Redovisningsekonom – Vad gör en redovisningsekonom?

Du som är intresserad av företagsekonomi och redovisning kan överväga att bli en redovisningsekonom. Men vad innebär egentligen detta yrkestitel och vad gör en redovisningsekonom i sitt dagliga arbete?

En redovisningsekonom är en specialist inom företagsekonomi som fokuserar på redovisning. Det betyder att du som redovisningsekonom ansvarar för att bokföra företagets ekonomiska transaktioner, upprätta bokslut och årsredovisningar. Du kan arbeta antingen som anställd på ett företag eller på en redovisningsbyrå med olika klienter. På en redovisningsbyrå kallas du vanligtvis för redovisningskonsult.

Framtidsutsikterna för redovisningsekonomer ser ljusa ut. Enligt Arbetsförmedlingen förväntas det vara fortsatt stor efterfrågan på redovisningsekonomer, speciellt hos redovisningsbyråer. Många redovisningsekonomer väljer också att starta en egen redovisningsbyrå för att utnyttja möjligheterna på marknaden.

När det gäller lön kan ingångslönen för redovisningsekonomer variera beroende på bransch och ort. Enligt Unionens undersökning 2023 ligger löneintervallet mellan 35 000 och 42 000 kronor per månad för redovisningsekonomer som utför mer traditionellt redovisningsarbete. Vid mer komplexa arbetsuppgifter, som ekonomisk planering och analyser, kan lönen vara högre.

För att kunna arbeta som redovisningsekonom krävs oftast en treårig gymnasieutbildning med ekonomisk inriktning följt av en eftergymnasial utbildning. En vanlig väg är att läsa en YH-utbildning i redovisning. För mer avancerade roller kan en högskoleutbildning inom företagsekonomi vara nödvändig. Den högsta auktoriseringen inom området är auktoriserad redovisningskonsult, som kräver akademiska meriter och yrkeserfarenhet.

Sammanfattningsvis är en redovisningsekonom en viktig spelare inom företags ekonomi med fokus på redovisning. Med goda framtidsutsikter och möjligheten att både vara anställd och driva eget företag, är det ett spännande yrkesval för den som brinner för siffror och ekonomi.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen