Periodisk sammanställning – vad är det och när ska den lämnas in?

Inlämning av periodisk sammanställning är ett viktigt förfarande för företag som säljer varor och tjänster till företag i andra EU-länder. Men vad innebär egentligen en periodisk sammanställning och när är rätt tidpunkt att lämna den in till Skatteverket?

En periodisk sammanställning, även kallad EU sales list eller recapitulative statement, är en nödvändig rapport som företag måste lämna in till Skatteverket för att redovisa hur mycket de har sålt momsfritt till företag i andra EU-länder. Denna sammanställning innehåller detaljer om samtliga fakturor som skickats till kunder i andra EU-länder, inklusive belopp, datum och mottagare.

Försäljning av varor och tjänster till företag i andra EU-länder är momsfritt under vissa förutsättningar, såsom att varan transporteras till eller förbrukas i ett annat EU-land och att köparen har angett sitt VAT-nummer. Det är därför viktigt att korrekt redovisa dessa transaktioner genom den periodiska sammanställningen.

Det är viktigt att komma ihåg att lämna in periodisk sammanställning i tid för att undvika eventuella böter eller förseningar. Om du säljer varor eller både varor och tjänster måste du lämna in din sammanställning varje månad. Om du enbart säljer tjänster räcker det med en gång per kvartal.

Du som lämnar in din periodiska sammanställning på blankett ska ha lämnat in senast den 20:e månaden efter den månad eller kvartal du redovisar. Om du använder e-tjänsten för att lämna in sammanställningen gäller istället den 25:e som sista datum för inlämning.

Du kan lämna din periodiska sammanställning antingen via pappersblankett, blankett SKV 5740 som du kan beställa via Skatteverkets beställningstjänst, eller via Skatteverkets e-tjänst. Det är viktigt att vara noggrann och följa rätt inlämningsförfarande för att säkerställa korrekt redovisning och undvika problem med Skatteverket.

Sammanfattningsvis är den periodiska sammanställningen en viktig del av att redovisa försäljning till företag i andra EU-länder utan moms. Genom att lämna in sammanställningen i tid och på rätt sätt kan du säkerställa att ditt företag följer skatteregler och undviker eventuella sanktioner. Se därför till att ha koll på när din periodiska sammanställning ska lämnas in och följ de angivna riktlinjerna för inlämning till Skatteverket.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen