Vad är leasing och vilka fördelar finns det för företagare?

Fördelar med leasing inkluderar möjligheten att hyra en inventarie för en fast månadskostnad från ett leasingföretag, istället för att köpa den. Detta kan vara fördelaktigt för företagare av flera anledningar.

Att välja att leasa istället för att köpa kan underlätta beslutsprocessen markant, eftersom det är ett mindre åtagande att hyra än att köpa. Dessutom kan hyran vara avdragsgill i deklarationen, vilket kan vara ekonomiskt fördelaktigt för företaget.

Själva ägandet av en produkt kan vara mindre relevant för företagare, speciellt om det är funktionen som är det viktiga. Genom leasing binder inte företaget upp sitt kapital i anläggningstillgångar, vilket ger möjlighet att använda kapitalet för andra investeringar eller ändamål.

Det finns olika typer av leasing, bland annat finansiell leasing och operationell leasing. I finansiell leasing betalar hyresgästen en fast månadskostnad och ansvarar för produkten under leasingperioden. Det kan ses som ett slags hyrköp, där hyresgästen kan behöva köpa produkten efter att leasingperioden avslutats.

Å andra sidan, i operationell leasing, ansvarar leasingföretaget fortfarande för produkten under uthyrningstiden. Det innebär att leasingföretaget tar hand om försäkringar, underhåll och eventuella kostnader som kan uppstå, vilket avlastar hyresgästen från dessa bekymmer.

Operationell leasing påverkar inte balansräkningen eftersom produkten inte tas upp som tillgång. Istället bokförs leasingkostnader som direkta kostnader, vilket kan förbättra företagets nyckeltal och soliditet.

Genom att välja leasing istället för att köpa, kan företagare dra nytta av de ekonomiska och administrativa fördelar som leasingavtal kan erbjuda. Det kan vara ett smidigt sätt att tillhandahålla nödvändig utrustning och samtidigt optimera företagets resurser och ekonomi.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen