Ett handelsbolag är en företagsform med två eller flera delägare som driver företaget tillsammans och ansvarar med hela sin förmögenhet för de förbindelser som företaget har. Handelsbolag drivs och ägs av bolagsmän, som kan vara både juridiska och fysiska personer. Dessa delägare driver företaget under ett gemensamt namn och är personligt ansvariga för alla företagets förbindelser med sina egna förmögenheter.
För att starta ett handelsbolag krävs det ingen specifik startkapital, utan det viktiga är att det finns minst två delägare som är villiga att driva företaget tillsammans. När ett handelsbolag bildas måste det anta en firma som innehåller ”Handelsbolag” (HB) i namnet för att visa att det är just ett handelsbolag.
Handelsbolag är bokföringsskyldiga men inga skattesubjekt i sig själva. Istället beskattas ägarna för sina andelar av bolagets vinst. Det är viktigt att komma ihåg att ägarna till ett handelsbolag inte får vara i konkurs, ha näringsförbud eller ha förvaltare.
Det finns även en variant av handelsbolag som kallas kommanditbolag. I ett kommanditbolag har ägarna olika ansvarsnivåer – delägare med obegränsat ekonomiskt ansvar kallas komplementärer och är personligt ansvariga för företagets avtal och skulder. De andra delägarna ansvarar endast för det kapital de satt in i företaget.
Handelsbolag styrs av Handelsbolagslagen (1980:1102) och regleras främst genom bolagsavtal. Lagen ger riktlinjer för hur ett handelsbolag ska drivas, men det finns stor frihet för ägarna att bedriva sin verksamhet på det sätt de vill så länge de har skrivit ett bolagsavtal.
Sammanfattningsvis är ett handelsbolag en flexibel företagsform som passar bra för mindre verksamheter med flera delägare. Genom att delta i ett handelsbolag får delägarna möjlighet att driva och utveckla företaget tillsammans, samtidigt som de delar på det personliga ansvaret för företagets förbindelser.