Vad är revision och hur går det till för företag?

Det är viktigt för företag att förstå och genomföra revision för att säkerställa korrekt redovisning och förvaltning. Revision är en oberoende granskning av företagets redovisning och ledning som utförs av en revisor enligt god revisionssed. Det finns tre grundpelare för revision – oberoende, tystnadsplikt och kompetens.

Revisionen genomförs i flera faser varje år för varje revisionskund. Faserna inkluderar planering av uppdraget, löpande granskning, bokslutsgranskning och granskning av årsredovisning. Under planeringen av uppdraget samarbetar företaget och revisorn för att fastställa revisionens inriktning och omfattning.

Från och med november 2010 gäller nya regler för revisionsplikt för aktiebolag. Bolag som inte överstiger vissa kriterier är inte längre skyldiga att ha revision. För att avsäga sig revision måste bolaget fatta ett aktivt beslut och registrera det hos Bolagsverket. Regler för revision finns i olika lagar i Sverige, inklusive revisionslagen, bokföringslagen, aktiebolagslagen, lagen om ekonomiska föreningar och stiftelselagen.

Enligt lagarna ska revisorn granska företagets årsredovisning, bokföring och förvaltning ingående och omfattande enligt god revisionssed. Bestämmelser om revisionsberättelsen och annan rapportering finns också i lagarna för olika företagsformer.

Det är viktigt för företag att förstå processen och betydelsen av revision. Genom att genomföra en ordentlig revision kan företag säkerställa korrekt redovisning, öka tilliten hos intressenter och följa lagens bestämmelser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen