Valutakurs – Vad är det och hur påverkar det ditt företag?

Över en växelkurs, även benämt valutakurs eller växlingskurs, är det pris som en valuta kan växlas mot. Omvärldsbevakning > Växelkurs/valutakurs Vad är en växelkurs / valutakurs? En valutakurs, även kallat växelkurs eller växlingskurs, är priset på en valuta i förhållande till en annan valuta. Valutakurser styrs framförallt av efterfrågan på ett lands valuta och bestäms på valutamarknaden. Samtliga valutor har en kurs mot varandra. Valutakursen för amerikanska dollar angett i svenska kronor anges som SEK/USD, vilket visar hur många svenska kronor som ska betalas för en amerikansk dollar.

Växelkursen kan vara fast eller rörlig (även kallat flytande). Vad är då skillnaden mellan fast och rörlig (flytande) växelkurs? En fast växelkurs betyder att två länder har bestämt att kursen mellan deras valutor ska ligga på en fast nivå. En rörlig växelkurs innebär motsatsen, det vill säga att valutakursen fritt ändrar sig efter marknadens rörelser.

Det finns fyra begrepp som används för att beskriva en valutas förändringar. Depreciering, appreciering, devalvering och revalvering på valutor. Det finns många faktorer som påverkar valutakurser inklusive förväntningar på ett lands ekonomi, utrikeshandel, centralbankens interventioner, politisk osäkerhet, ekonomisk tillväxt och inflationsdifferenser.

Förväntningar på ett lands ekonomi påverkar valutakursen. Förväntningarna påverkas i sin tur av en rad faktorer, bland annat politisk osäkerhet, framtida ränteläge och inflation. En lands utrikeshandel, den ekonomiska tillväxten (BNP) och centralbankers interventioner har också inverkan på växlingskursen.

Värdet av ett lands export och import av varor och tjänster kallas för bytesbalans. Det är inte själva bytesbalanssaldot som påverkar växelkursen utan bytesbalansens förändringar. Minskar exporten kan det innebära att valutan kan komma att försvagas i framtiden, och vice versa. Centralbanker kan kortsiktigt påverka växelkursen genom interventioner. Politisk osäkerhet och ekonomisk tillväxt påverkar också växelkursen.

Ett land med hög tillväxt ser ofta värdet på sin valuta öka. Det beror på att utländska aktörer blir mer intresserade att investera i landet vilket leder att landets finansiella balans blir positiv. På lång sikt påverkas valutakursen även av inflationsdifferenser. Ett lands valutakurs kan påverkas av många olika faktorer, och det är viktigt för företag att ha kunskap om dessa för att kunna anpassa sig till förändringar på marknaden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen