Kommanditbolag (KB) är en specifik form av handelsbolag som kräver minst två delägare. Inom ett kommanditbolag finns det alltid en delägare med obegränsat ansvar, kallad komplementär, och en eller flera delägare med begränsat ansvar, kallade kommanditdelägare. Det är komplementären som har det personliga ansvaret för bolagets avtal och skulder, medan kommanditdelägarna endast ansvarar för det kapital de har satt in i bolaget.
I ett kommanditbolag har kommanditdelägarna vanligtvis ingen rätt att besluta om bolagets verksamhet. Det är komplementären som har makten att fatta beslut och styra bolaget. Om en ny delägare går in som komplementär i ett kommanditbolag tar denne på sig ansvaret för alla befintliga skulder i bolaget.
För att starta ett kommanditbolag måste det registreras hos Bolagsverket, där bolaget får sitt organisationsnummer. Det finns inget krav på startkapital för ett kommanditbolag. Företagsnamnet måste innehålla tillägget ”kommanditbolag” eller förkortningen ”KB”, och detta måste alltid anges på officiella dokument såsom fakturor.
När det gäller redovisning måste ett kommanditbolag följa bokföringslagen och avsluta sin redovisning med antingen ett årsbokslut eller en årsredovisning. Reglerna för årsredovisning och revisorskrav beror på kommanditbolagets storlek och sammansättning av delägare.
När det kommer till skatt betalar inte ett kommanditbolag skatt på sin vinst. Istället är det delägarna som beskattas för sin del av företagets vinst, inklusive inkomstskatt och egenavgifter. Bolaget kan dock belastas med vissa skatter såsom fastighetsskatt, moms, avkastningsskatt på pensionsavsättningar och särskild löneskatt.
I sammanfattning är ett kommanditbolag en attraktiv bolagsform för företagare som vill kombinera en delägares obegränsade ansvar med en eller flera delägares begränsade ansvar. Genom att förstå hur ett kommanditbolag fungerar och vilka regler som gäller kan företagare dra nytta av dess fördelar och möjligheter.