Resultaträkning för företagare – Vad är det och hur fungerar det?

Resultaträkning är en viktig del av företagets bokföring och ger en överblick över intäkter och kostnader under en viss period. Enligt årsredovisningslagen måste resultaträkningen finnas med i företagets årsredovisning. Genom en sammanställning av intäkter och kostnader under en räkenskapsperiod, oftast ett år, kan företagets resultat utläsas. Det är genom att addera intäkter och dra bort kostnader som man kan se om företaget gått med vinst eller förlust.

En resultaträkning är uppdelad för att underlätta översikten och få fram rätt resultat. Även om det inte finns en exakt mall för hur en resultaträkning ska se ut, följer de flesta numera en standard för att underlätta avläsningen. En vanlig resultaträkning kan innehålla delar som rörelseresultatet, resultat efter finansiella poster, extraordinära intäkter och kostnader, bokslutspositioner, skatt och årets resultat.

Det finns två typer av resultaträkningar enligt årsredovisningslagen: kostnadsslagsindelad resultaträkning och funktionsindelad resultaträkning. Den första är uppdelad efter vilken sorts kostnader företaget har, medan den andra delar upp kostnaderna enligt vilken typ av funktion de har inom företaget.

Det är viktigt att bokföra intäkter och kostnader på resultatkonton med kontoklass 3 till 8. Intäkter bokförs på konton med kontoklass 3 i kredit, medan kostnader bokförs på konton med kontoklass 4 till 8 i debet.

Resultaträkningen ger företagare en tydlig överblick över hur företaget har presterat under en viss period och är ett viktigt verktyg för att kunna fatta beslut om framtida åtgärder. Genom att regelbundet följa upp resultaträkningen kan företagare få insikt i företagets lönsamhet och ekonomiska hälsa.

I slutändan är resultaträkningen ett oumbärligt verktyg för företagare som vill ha kontroll över sin verksamhets ekonomi och förstå hur intäkter och kostnader påverkar företagets resultat över tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen