Så fixar du semester som företagare – sju knep som räddar din ledighet

semester som företagare

Att vara företagare är som att ha ett barn som aldrig växer upp – det kräver ständig uppmärksamhet. Men precis som föräldrar behöver även företagare få andas ut ibland. Problemet? När du driver eget, särskilt om du är ensam eller har ett litet team, kan det kännas som att hela verksamheten hänger på en skör tråd så fort du inte är på plats. Men oroa dig inte, här kommer några smarta knep som gör att du kan släppa taget och faktiskt njuta av din välförtjänta ledighet.

Låt datorn jobba medan du solar

Först ut: automatisering – din nya bästa vän. Tänk dig att ditt företag fortsätter att snurra även när du ligger på stranden. Hur? Jo, genom att låta tekniken ta hand om rutinuppgifter. Schemalägg inlägg på sociala medier, sätt upp automatiska nyhetsbrev, och låt dina reklamkampanjer rulla på autopilot. Det finns massor av verktyg där ute som kan hjälpa dig, som Hootsuite för sociala medier eller Mailchimp för e-postmarknadsföring. På så sätt håller du kontakten med dina kunder utan att ens behöva lyfta ett finger.

Röj undan innan du sticker

Innan du packar väskan, ta en ordentlig titt på din att-göra-lista. Vad måste absolut fixas innan du kan koppla av? Prioritera stenhårt. Kanske har du ett projekt som måste avslutas, eller en viktig kund som behöver extra uppmärksamhet. Fixa det där jobbiga telefonsamtalet du skjutit upp, och se till att alla akuta ärenden är omhändertagna. Det är som att städa huset innan du åker på semester – det är så mycket skönare att komma hem till ett rent hem, eller i det här fallet, ett välskött företag.

Ditt företag i fickan – digitalisera mera

Vi lever i en digital tidsålder, så varför inte dra nytta av det? Investera i molnbaserade lösningar för bokföring, fakturering och projekthantering. Verktyg som Fortnox, Visma eEkonomi eller Hogia gör att du kan hålla koll på företagets puls även från solstolen. Med allt samlat i mobilen eller på surfplattan kan du snabbt kolla läget om det skulle behövas, utan att det förstör semesterkänslan.

Cash is king – även på semestern

Inget förstör en semester snabbare än ekonomisk stress. Så här fixar du cashflow:en: Fakturera i förväg för jobb du vet kommer att utföras under eller strax efter din ledighet. Var öppen med dina kunder om att du justerar faktureringscykeln tillfälligt på grund av semestern. De flesta förstår och uppskattar din ärlighet. Överväg även att erbjuda en liten rabatt för tidig betalning – det kan motivera kunderna att betala snabbare och ge dig extra trygghet under ledigheten.

Snacka med folket – kommunikation är A och O

Ingen gillar överraskningar i affärsvärlden. Så, ett par veckor innan du drar, skicka ut ett meddelande till dina kunder, leverantörer och samarbetspartners. Berätta när du kommer att vara borta, när du är tillbaka, och vem de kan kontakta om det verkligen brinner. Det visar att du är proffsig och omtänksam. Och hey, passa på att önska dem en trevlig sommar också – det skadar aldrig med lite extra goodwill!

Låt mejlen jobba åt dig

E-post kan vara en riktig semesterdödare om man inte hanterar den rätt. Sätt upp ett autosvar som är både informativt och personligt. Något i stil med: ”Hej! Jag laddar batterierna mellan 1-31 juli. Jag läser mejl sporadiskt, men för brådskande ärenden, kontakta min kollega Lisa på lisa@företaget.se. Ha en härlig sommar, så hörs vi i augusti!” Det ger dig lugn och ro, samtidigt som det säkerställer att inget viktigt faller mellan stolarna.

Släpp taget – på riktigt

Sista men kanske viktigaste tipset: När du väl är ledig, var ledig på riktigt. Stäng av jobbnotiser på mobilen, lägg undan laptopen, och lita på dina förberedelser. Kom ihåg varför du tar ledigt – för att ladda batterierna, spendera tid med nära och kära, och kanske få lite nya perspektiv. En utvilad företagare är en kreativ och produktiv företagare. Så unna dig att faktiskt koppla av. Ditt företag kommer tacka dig senare.

Bonustips för extra koll

Innan du packar solkrämen, dubbelkolla dessa saker:

  • Årsredovisning och bokslut: Driver du aktiebolag? Kolla upp när dessa deadlines infaller och se till att du inte missar något viktigt under sommarmånaderna.
  • Momsdeklaration: Ta en titt på Skatteverkets kalender. Momsredovisningsdatum kan variera beroende på företagets storlek och omsättning. Markera viktiga datum i din kalender så du inte missar något.
  • Uppdatera dina digitala verktyg: Se till att ditt faktureringsprogram är up-to-date och att du kan komma åt det på distans om det skulle behövas. Många moderna system har även mobilappar, vilket gör det enkelt att hålla koll på betalningar även från strandbaren.

Njut av ledigheten – du har förtjänat den!

Att driva företag är ett maratonlopp, inte en sprint. Genom att ta hand om dig själv och unna dig ordentlig vila, kommer du tillbaka till jobbet med nya idéer, mer energi och kanske till och med en solbränna. Ditt företag är ditt livsverk, men kom ihåg att du är företagets viktigaste tillgång. Så ta vara på din ledighet, njut av sommaren, och kom ihåg att en utvilad företagare är en framgångsrik företagare.

Med dessa knep i bakfickan är du redo att ta ledigt med gott samvete. Glöm inte att packa solkrämen, och framför allt – ha en riktigt skön semester!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen