Reglerar hur bolag får startas, struktureras, drivas och avvecklas samt ägarnas ansvar och hur tillgångar och aktier får hanteras. ABL reglerar också samspelet mellan majoritets- och minoritetsägare och hur värden får överföras mellan olika aktiebolag.
En viktig princip inom aktiebolagslagen är ledningens upplysningsplikt gentemot andra ägare. Lagen reglerar bland annat aktiebolagets styrelse och dess ansvar, innehållet i bolagsordningen, kallelsen och genomförandet av bolagsstämma, regler för lån och låneförbud, samt hur delning, fusion och överlåtelse får gå till. ABL ställer även krav på revisor och revision, regler för byte från privat till publikt bolag, aktiebok, handel med aktier och vinstutdelning, samt avstämningsbolag, moderbolag, dotterbolag och koncern.
Minoritetsskyddet i aktiebolagslagen är viktigt för att upprätthålla balansen mellan majoritets- och minoritetsägarna som kan ha olika åsikter om bolagets drift. Regelverket innehåller även bestämmelser om emissioner, inlösen av minoritetsaktier, särskilda vinstutdelningsbegränsningar, konkurs och likvidation, samt skadestånd och böter.
Aktiebolagslagen reglerar och begränsar även värdeöverföring mellan bolag, bland annat genom låneförbudet. Enligt aktiebolagslagen får ett aktiebolag inte låna ut pengar till ett annat aktiebolag om ägare till det första bolaget också har intressen i det andra bolaget, vilket kan leda till förtäckt vinstutdelning. Reglerna om låneförbud är straffsanktionerade och syftar till att säkerställa ägarstrukturer och transparens i affärsrelationer.
Sammanfattningsvis är aktiebolagslagen en central lagstiftning för alla aktiebolag i Sverige. Genom att reglera bolagsstrukturen, ägarnas ansvar och interaktionen mellan olika typer av ägare, skapar lagen en trygg och stabil miljö för företagande och investeringar. Genom att följa aktiebolagslagen kan företagare säkerställa att deras verksamhet bedrivs på ett lagligt och ansvarsfullt sätt, vilket i slutändan kan bidra till långsiktig framgång och hållbar tillväxt.