Avkastning är ett lönsamhetsmått som visar hur värdet på en tillgång förändrats från en viss tidpunkt till en annan. Avkastning är en ekonomisk term som bland annat kan användas för att mäta ett företags lönsamhet. Begreppet räntabilitet är mer vanligt att använda i företagsvärlden när det talas om ett företags vinst från verksamheten. Eftersom såväl vinst som kapitalbas kan definieras på olika sätt finns inte ett utan flera sätt att ange avkastningen. De vanligaste måtten är avkastning på investering, avkastning på investerat kapital, avkastning på eget kapital, avkastning på totalt kapital, avkastning på sysselsatt kapital samt avkastning på operativt kapital. Samtliga dessa nyckeltal uttrycks i procent.
Begreppet avkastning på investering (Return on Investment, ROI) används ofta för att beräkna och utvärdera en investering. Beräkningen utgör basen för många informerade investeringsbeslut, exempelvis gällande aktier, obligationer eller fastigheter. För att beräkna ROI divideras vinsten från en investering med kostnaden för investeringen. Resultatet används för att utvärdera effektiviteten av en investering samt för att jämföra olika investeringsalternativ.
Avkastning på investerat kapital (Return on Invested Capital, ROIC) visar företagets förmåga att generera kapital på investeringar. Genom att jämföra ett företags avkastning på kapital med dess kapitalkostnad kan man bedöma om det investerade kapitalet användes effektivt. För att räkna ut avkastning på investerat kapital används formeln: Avkastning på investerat kapital = Rörelseresultat efter skatt ÷ Investerat kapital.
Avkastning på eget kapital (Return on Equity, ROE) mäter företagets avkastning under året på det kapital ägarna satt in i verksamheten och därmed hur lönsamt ett företag är för dess aktieägare. Detta nyckeltal kan hjälpa investerare att avgöra om det är värt att investera i företaget eller inte, och är även ett användbart verktyg för att jämföra olika företag inom samma bransch.
Genom att noggrant mäta och analysera avkastningen kan företagare få en bättre förståelse för hur lönsam deras verksamhet är och därmed fatta informerade beslut för framtida investeringar och tillväxt.