F-skatt – Vad är det och hur fungerar det för företagare?

Över F-skatt är en företagsskatt som betalas av företagare som bedriver näringsverksamhet. F-skatt innebär att egenföretagaren själv betalar in skatter och egenavgifter på inkomster i näringsverksamheten varje månad. Även juridiska personer som aktiebolag och ekonomiska föreningar har normalt F-skatt. Det är en preliminärskatt, vilket innebär att företagaren betalar in en debiterad preliminärskatt varje månad.

För att bli godkänd för F-skatt måste personen som ansöker om skattesedeln bedriva näringsverksamhet, avse att bedriva näringsverksamhet och ha lämnat deklarationer samt betalat skatter och avgifter. Om inkomsten förändras under året måste även preliminärskatten ändras och ibland rapporteras in till Skatteverket genom en preliminär inkomstdeklaration. Vid säsongsbaserad inkomst kan F-skatten betalas in endast under de månader den gäller.

I vissa fall kan en person både bedriva egen näringsverksamhet och vara anställd. Då betalas FA-skatt, som är en kombinerad skattsedel som är en sammanslagning av F-skatt och anställningsskatt (A-skatt). F-skatten används för den egna verksamheten och A-skatten för anställningen. Det är viktigt att tydligt ange om F-skattsedeln ska gälla, annars tillämpas automatiskt A-skatten.

Sammanfattningsvis är F-skatt en viktig del av att driva ett företag och innebär att företagaren själv tar ansvar för att betala in skatter och avgifter på sina inkomster. Genom att följa reglerna och se till att preliminärskatten är korrekt debiterad kan företagaren undvika komplikationer med Skatteverket och säkerställa en smidig skatteprocess.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen