IBAN-nummer – Vad är det och hur används det av företagare?

Över Ett IBAN-nummer, eller International Bank Account Number, används vid internationella transaktioner för att identifiera ett bankkonto. För företagare som utför gränsöverskridande affärer är kunskap om IBAN-numret avgörande för att snabbt och säkert kunna genomföra betalningar.

IBAN-numret underlättar internationella transaktioner genom att ge varje bankkonto en unik identifierare. Det skapades för att effektivisera och säkra betalningar mellan länder inom EU/ESS och göra dem snabbare. Sedan den 1 januari 2007 är det obligatoriskt att ange IBAN-nummer för alla gränsöverskridande betalningar i Euro mellan länder inom EU, Norge, Island, Liechtenstein samt Schweiz.

I Sverige används dock inte IBAN-nummer internt, istället anges vanligtvis ett clearingnummer i kombination med kontonummer. För att betala till utlandet behöver företagare ha tillgång till IBAN-nummer och en BIC-kod, som är en identifikationskod för banken.

Ett IBAN-nummer i Sverige består av 24 tecken, men kan vara upp till 34 tecken långt. För att ange ett IBAN-nummer korrekt, behöver man känna till dess uppbyggnad: två bokstäver för land (SE för Sverige), två kontrollsiffror, tre siffror för bankid och övriga siffror som utgör kontonumret inom banken.

För företagare som hanterar internationella betalningar är det viktigt att vara bekant med IBAN-numrets användning och struktur. Genom att korrekt ange IBAN-nummer och BIC-kod kan företagare effektivt genomföra internationella betalningar och undvika eventuella fel eller fördröjningar.

Sammanfattningsvis är IBAN-numret en nyckelkomponent för företagare som verkar internationellt och behöver göra gränsöverskridande betalningar. Genom att förstå och använda IBAN-numret korrekt kan företagare säkerställa smidiga och snabba transaktioner över nationsgränser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen