Vad är likviditet och hur påverkar det ditt företag?

Du kanske undrar vad likviditet är och vilken betydelse det har för ditt företag. Likviditet är ett nyckeltal som visar företagets förmåga att betala sina räkningar och andra utgifter på kort sikt. Det är avgörande för företagets överlevnad att ha tillräckligt med likvida medel för att klara av sina betalningar.

Likvida medel består av pengar som företaget har direkt tillgängliga, såsom kontanter i kassan och på olika konton. Aktier och obligationer räknas inte som likvida medel. Att vara likvid innebär att man har möjlighet att betala sina skulder i tid, medan illikviditet innebär att man inte har betalningsförmåga på kort sikt.

För att mäta likviditeten används nyckeltal som kassalikviditet och balanslikviditet. Kassalikviditet visar de likvida medlen som andel av de kortfristiga skulderna. En tumregel är att kassalikviditeten bör vara större än 1, vilket indikerar att de likvida medlen är tillräckliga för att täcka de kortfristiga skulderna.

Balanslikviditet inkluderar företagets varulager i mätningen och är relevant för företag med lagerverksamhet. En balanslikviditet över 2 anses vara bra, vilket innebär att företaget har tillräckligt med tillgångar för att täcka sina kortfristiga skulder.

En god likviditet ger företaget flera fördelar, såsom ökad säkerhet för att klara av betalningar och åtaganden samt en buffert mot oväntade ekonomiska situationer. Å andra sidan kan en alltför hög likviditet vara ogynnsam eftersom pengarna inte används effektivt.

För att förbättra likviditeten kan företag använda strategier som att öka lönsamheten, öka upplåningen, få tillskott från ägarna, minska varulagret och avyttra anläggningstillgångar. Genom att förstå och hantera likviditeten på rätt sätt kan företag säkerställa sin ekonomiska stabilitet och framgång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen