Patent är en form av ensamrätt på att kommersiellt dra nytta av en uppfinning under en tidsbegränsad period. Det innebär att ingen annan utöver patentinnehavaren får använda den patenterade produkten eller tjänsten för tillverkning, import eller försäljning. Ordet patent härstammar från latinets li’tterae pate’ntes, som betyder “öppna brev”.
Patent i Sverige skiljer sig från hur patent tillämpas i exempelvis USA. I Sverige och Europa är patent specifikt avsedda att skydda uppfinningar som innebär en ny lösning på ett tekniskt problem, medan patent i USA tillämpas i vidare bemärkelse. Där kan patent även ges på annat än uppfinningar, till exempel affärsmetoder.
För att beviljas ett patent krävs att uppfinningen är ny, har uppfinningshöjd och är industriellt tillämpbar. Uppfinningshöjd innebär att uppfinningen skiljer sig avsevärt från tidigare känd teknik och att den inte är lättillgänglig för andra inom samma tekniska område.
Att söka patent och få det beviljat tar ungefär 7 månader i Sverige. Själva ansökan görs till Patent- och registreringsverket (PRV) och de behandlar samtliga patentansökningar i landet. PRV kan även bistå med internationella patentansökningar om man vill skydda uppfinningen i andra länder.
Ett patent gäller i högst 20 år, förutsatt att patentinnehavaren betalar de årliga patentavgifterna. Kostnaden för ett patent varierar beroende på ansökningsavgifter och årliga avgifter. För själva ansökan ligger kostnaden vanligtvis mellan 40 000–70 000 kr, medan den årliga avgiften i Sverige är ca 3 000 kr per år.
I en globaliserad värld är det viktigt för företagare att skydda sina innovationer genom patent. Genom att ha ett patent kan man ha kontroll över sin uppfinning och dra nytta av den kommersiellt under en begränsad tid.