Periodiseringsfond – Hur fungerar det för företagare?

Just nu ska vi utforska vad en periodiseringsfond innebär för företagare och hur den fungerar i praktiken. En periodiseringsfond är ett verktyg som används av företag för att jämna ut sina resultat över flera år och på så sätt minska det skattemässiga resultatet under vinstår.

Genom att avsätta pengar till en periodiseringsfond kan företaget skjuta upp en del av skatteskulden till framtiden och därmed hantera sin likviditet mer effektivt. Detta gör det möjligt för företag att planera sin skatt och ekonomi på ett mer strategiskt sätt.

Hur mycket pengar som får avsättas till en periodiseringsfond varierar beroende på företagets juridiska form. Juridiska personer kan avsätta högst 25 % av sin inkomst, medan fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag eller enskilda näringsidkare kan göra avdrag med upp till 30 % av sin inkomst.

När en periodiseringsfond upplöses tas den upp som en intäkt i resultaträkningen, vilket ökar det redovisade resultatet. Det är viktigt att komma ihåg att periodiseringsfonder ska återföras till beskattning inom sex taxeringsår och att de inte genererar några räntekostnader.

I bokföringen av periodiseringsfonder tas de upp som en kostnad under avsättning till periodiseringsfonder och minskar obeskattade reserver i balansräkningen. När fonden sedan upplöses, minskas obeskattade reserver med samma belopp och intäkten förs upp i resultaträkningen.

Periodiseringsfonder är ett värdefullt verktyg för företagare som vill hantera sin likviditet och skatteskulder på ett effektivt sätt. Genom att planera och strategiskt använda periodiseringsfonder kan företag optimera sin ekonomi och säkerställa en stabil finansiell situation över tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen