Rutavdrag – Vad är det och hur fungerar det för företagare?

Skatteverket definierar rutavdrag som en skattereduktion till privatpersoner för hushållsarbeten i en bostad. Rutavdrag, eller RUT-avdrag som det även kallas, står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Det är en skattesubvention som ges till privatpersoner för vissa typer av arbeten som utförs i hemmet, såsom städning eller trädgårdsarbete.

För att vara berättigad till rutavdrag måste hushållsarbetet utföras i en bostad, fritidshus eller förälders bostad. Exempel på arbeten som ger rätt till rutavdrag inkluderar flyttstädning, gräsklippning och läxhjälp. För en fullständig lista rekommenderas att besökare konsulterar Skatteverkets hemsida.

Den som beställer ett arbete som kvalificerar för rutavdrag behöver inte själv ansöka om avdraget. Det är utföraren av arbetet som är ansvarig för att ansöka om rutavdrag och inkludera det i fakturan.

Rutavdraget kan omfatta tjänster till ett värde av upp till 50 000 kronor per person och år. Från och med den 1 juli har taket för rutavdrag höjts till 50 000 kr per person och beskattningsår. Tidigare gällde den högre gränsen endast för personer över 65 år.

Det är viktigt för företagare att vara medvetna om rutavdragets regler och villkor, särskilt om de erbjuder tjänster som kan kvalificera för avdraget. Genom att informera sina kunder om möjligheten till rutavdrag kan företagare locka till sig fler kunder och öka sin kundbas.

I slutändan är rutavdraget en förmånlig möjlighet för privatpersoner att få skattereduktion för vissa hushållsarbeten samtidigt som det ger företagare en chans att attrahera fler kunder och öka sin försäljning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen