Vad är traktamente och hur fungerar det för företagare?

Det är vanligt att anställda inom ett företag reser i tjänsten och då kan de få traktamente som en ersättning för sina ökade levnadskostnader. Men hur fungerar traktamente för företagare? Traktamentet är en viktig del av företagares reseprocess och det finns regler och gränser som måste följas för att får ut traktamente utan att behöva betala skatt.

Traktamente för företagare kan komma i form av ersättning för mat, dryck och andra mindre utgifter som uppstår under en tjänsteresa. Om företaget betalar för måltider under resan kan traktamentet bli lägre. Det är viktigt att veta att traktamente kan betalas för heldag, halvdag samt natt.

Ett viktigt begrepp att känna till är det skattefria traktamentet för företagare. Det högsta skattefria traktamentet för tjänsteresor inom Sverige kallas maximibelopp och var år 2014 och 2015 uppgick det till 220 kr för en hel dag. Om företaget betalar ut mer än det skattefria beloppet kan den överskjutande delen bli skattepliktig.

För att vara berättigad till traktamente måste företagare vara på en tjänsteresa som är relaterad till företagets verksamhet. Det krävs även att företagare övernattar minst en natt för att kunna få ett skattefritt traktamente. Resan måste vara till en plats som ligger minst 50 kilometer från företagets ordinarie arbetsplats och minst 50 kilometer från företagarens bostad.

Det är också viktigt att känna till hur man avgör längden på en tjänsteresa. Resan börjar när företagaren lämnar kontoret eller bostaden. Om resan startar före klockan 12 -00 räknas avresedagen som en hel dag, och om den börjar efter klockan 12 -00 anses det vara en halv dag. Resan avslutas när företagaren återvänder till kontoret eller bostaden. Kommer man tillbaka efter klockan 19 -00 räknas hemkomstdagen som en hel dag, annars ger det rätt till ersättning för en halv dag.

Sammanfattningsvis är traktamente en viktig ersättning för företagare som reser i tjänsten. Genom att följa reglerna och riktlinjerna för traktamente kan företagare få kompensation för sina ökade levnadskostnader utan att behöva betala skatt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen