Vad är en faktura och vad ska den innehålla?

En faktura är ett dokument innehållande ett betalningskrav från en part till en annan part. En faktura är ett betalningskrav och ställs ut från ett företag till ett annat företag eller till en privatperson. Fakturorna ska numreras i kronologisk ordning eftersom de är verifikationer i bokföringen som ligger till grund för redovisningen. Även i de fall då du enligt mervärdesskattelagen inte är skyldig att upprätta en faktura måste det finnas en verifikation för varje affärshändelse som underlag för din bokföring.

Som huvudregel ska du som näringsidkare enligt mervärdesskattelagen fakturera vid momspliktig försäljning inom Sverige till juridiska personer och näringsidkare. Det är viktigt att skicka fakturorna snabbt för att kunna få betalt i tid och betala dina egna fakturor. Många företag använder sig av krediter och faktureringsavgifter för administrativa kostnader i samband med fakturering.

En faktura enligt mervärdesskattelagen ska innehålla information såsom datum, fakturanummer, säljarens och köparens namn och adress, momsregistreringsnummer, varor/tjänster, betalningsdatum, beskattningsunderlag, enhetspris, skattesats, momsbelopp, och mer. För aktiebolag gäller ytterligare krav såsom bolagets namn och organisationsnummer.

I vissa situationer är det möjligt att utfärda en förenklad faktura om försäljningen uppgår till vissa belopp eller om det gäller en kreditfaktura. Det är viktigt att följa reglerna för att säkerställa att fakturorna är korrekta och fullständiga enligt lagkraven.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen