Kapitalförsäkring är en form av sparande där man placerar sina besparingar via ett försäkringsbolag. Denna metod används för att undvika att beskatta sparandet genom att dra nytta av förmånliga skatteregler som gäller för försäkringssparande jämfört med traditionellt sparande.
Kapitalförsäkringar är vanligtvis kopplade till pensionssparande och beskattas enligt lag om avkastningsskatt på pensionsmedel. En av fördelarna med kapitalförsäkring är att alla uttag som görs från försäkringen är skattefria. Dessutom är utdelningar på svenska värdepapper även skattefria, med undantag för en källskatt som kan tas ut på värdepapper från utlandet enligt internationella avtal.
Då kapitalförsäkringen beskattas med avkastningsskatt slipper man betala skatt på den vinst som görs på besparingarna. Istället tas en schablonmässig skatt ut på 27 % av den genomsnittliga räntan från föregående år på det totala kapitalet som ligger i kapitalförsäkringen.
Det finns tre typer av kapitalförsäkringar: fondförsäkring, traditionell förvaltning och depåförsäkring. Fondförsäkring innebär att man sparar pengar i fonder och betalar vanlig inkomstskatt vid uttag. Traditionell försäkring erbjuder en garanterad återbäring på det sparade beloppet, medan depåförsäkring möjliggör handel med aktier och fonder utan skatt på avkastning och vinster.
Sammanfattningsvis är kapitalförsäkring en fördelaktig form av sparande för de som vill undvika beskattning på sina besparingar och dra nytta av förmånliga skatteregler. Genom att placera sina pengar i en kapitalförsäkring kan man tryggt spara för framtiden och få avkastning på sitt sparande utan att behöva bekymra sig om skatteregler och deklarationer.