Vad är fordonsskatt för företagare?

Du som företagare är säkert bekant med begreppet fordonsskatt och dess betydelse för din verksamhet. Fordonsskatten är en obligatorisk skatt som ska betalas för de flesta motordrivna fordon som är skattepliktiga. Det innefattar personbilar, lastbilar, motorcyklar, bussar, traktorer, motorredskap, släpvagnar och tunga terrängvagnar. Som företagare är det viktigt att förstå hur fordonsskatten påverkar din verksamhet och hur den ska hanteras för dina företagsfordon.

Den person som står som registrerad ägare till ett fordon ansvarar för att betala fordonsskatten till Transportstyrelsen. Om du äger ett fordon vid ingången av betalningsmånaden är det du som företagare som är skattskyldig för fordonet. Vid försäljning av fordonet är det säljaren som ska betala skatten om ägarbytet sker den första dagen i månaden då skatten ska betalas.

Den exakta summan du betalar i fordonsskatt beror på faktorer som fordonstyp, drivmedel, koldioxidutsläpp och skattevikt. Tidpunkten då fordonet först togs i trafik avgör om skatten beräknas utifrån vikt eller koldioxidutsläpp. Med införandet av bonus-malus-systemet för fordonskatt den 1 juli 2018 har skattesystemet förändrats. Bonus-malus innebär att fordonsskatten baseras på koldioxidutsläpp och kan resultera i en höjd skatt under de tre första åren för de flesta fordon. För miljöbilar med låga koldioxidutsläpp kan bonus-malus-systemet leda till en sänkt eller oförändrad skatt.

För företagare är det viktigt att ha koll på när fordonsskatten ska betalas och hur ofta. Slutnumret i fordonets registreringsnummer anger när skatten ska betalas, där siffrorna 1–9 motsvarar en månad under året. Transportstyrelsen skickar ut inbetalningskort och övervakar skattebetalningarna. Om fordonsskatten är högst 3 600 kronor per år ska den betalas en gång per år. Överstiger skatten 3 600 kronor per år ska den betalas tre gånger per år.

Som företagare är det avgörande att förstå och hålla reda på fordonsskatten för ditt företagsfordon. Genom att ha kunskap om hur skattesystemet fungerar och hur skatten påverkar din verksamhet kan du undvika onödiga kostnader och problem med skattemyndigheterna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen