Täckningsbidrag – Vad är det och hur räknar man ut det?

Med täckningsbidrag avses det belopp som en specifik produkt bidrar med för att täcka gemensamma kostnader för företaget. Det är ett nyckeltal som används inom ekonomistyrning för att beräkna lönsamheten för olika produkter eller tjänster. Täckningsbidrag är en central del av bidragskalkylering och används ofta för att fatta beslut om produktionsnivåer.

För att beräkna täckningsbidrag per produkt används formeln Täckningsbidrag (TB) = Försäljningsintäkt (pris) – Rörlig kostnad. Denna formel visar skillnaden mellan försäljningspriset och de kostnader som direkt kan hänföras till produkten. Om vi tar exempelvis Sara som säljer fotoböcker för 100 kr styck med en rörlig kostnad på 75 kr per bok, blir täckningsbidraget per styck 25 kr.

Det totala täckningsbidraget beräknas genom att summera täckningsbidraget för alla produkter. Formeln för totalt täckningsbidrag är Totalt täckningsbidrag (TTB) = Totala särintäkter – Totala särkostnader. Det totala täckningsbidraget visar hur mycket en företags alla produkter bidrar till att täcka gemensamma kostnader och därmed gå med vinst.

I exemplen med Sara skulle det totala täckningsbidraget för 2019 vara (100 kr x 2500) – (75 kr x 2500) = 62 500 kr. Det betyder att Saras fotoböcker bidrog med 62 500 kr för att täcka företagets gemensamma kostnader och generera vinst.

Genom att använda täckningsbidraget som ett ekonomiskt verktyg kan företag fatta strategiska beslut kring produktion och lönsamhet. Det ger en tydlig bild av vilka produkter eller tjänster som är mest lönsamma och hur de bidrar till företagets övergripande resultat. Genom att optimera täckningsbidraget kan företag öka sin lönsamhet och effektivitet.

Sammanfattningsvis är täckningsbidraget en viktig parameter inom ekonomistyrning som ger insikt i hur produkter eller tjänster bidrar till företagets resultat. Genom att förstå och räkna ut täckningsbidraget kan företag optimera sin verksamhet och maximera sin lönsamhet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen